Vores Kvarter – Svenskehusene i Nexø

Vores Kvarter – Svenskehusene i Nexø

En analyse af beboernes oplevelse i kulturmiljøet.

Svenskehus-kvarteret er et helt særligt kulturmiljø i Nexø. Rapporten ‘Vores Kvarter’ er udarbejdet af CRT for Bornholms Regionskommune og Realdania. Projektet er en del af et større projekt i henholdsvis Assens, Vejle og Nexø. Formålet er at styrke fællesskaber og stedsidentitet ved at engagere nye aktører i den historiske og nyere tids bygningskultur.

Rapporten bygger på bidrag fra Nexø Museum, en husstandsomdelt spørgeskemaundersøgelse, interviews, workshops, dialogvandring og samtaler med de nuværende beboere.

Livet i Svenskehusene er omgærdet af fortællinger, både om det levende og det levede liv i husene, om naboskab, fællesskab, mødesteder, lokalplaner, betydningen af arkitekturen og ikke mindst tilblivelsen af husene og forudsætningerne for, at det i det hele taget blev et sted, der i dag kan kaldes ‘Vores kvarter’. Samtaler med tidligere og nuværende beboere beretter om livet som barn og ung, da kvarteret blev anlagt, om en opvækst præget af skyggen fra Anden Verdenskrig, og om en hverdag, der repræsenterer fremtiden. I alt præsenteres livet i Svenskehusene gennem de seneste 76 år. 

Den bedste måde at indkapsle essensen af rapporten er gennem følgende udsagn fra en beboer i kvarteret: ”Vores kvarter er en levende tidslomme”.

 

Privat: Lene Havtorn Larsen

Seniorkonsulent, Bornholm, forskning & analyse

Kreativitet, netværk, internationale kontakter og projektsamarbejde. Oplevelsesøkonomi/-ledelse og evaluering af læreprocesser.

Mere fra samme projekt