CRT er et forsknings- og udviklingscenter, der leverer viden om stedsudvikling og regional transformation.
Fra vores beliggenhed på Bornholm og i København arbejder vi med at undersøge, beregne og kvalificere den samfundsmæssige udvikling, der sker i land og by.

Vores eksperter

Hos CRT har vi forsket i regional udvikling i mere end 30 år, og vores team repræsenterer en lang række specialiserede kompetencer.

Andreas Skriver Hansen

Seniorforsker

+ Se profil
Gitte Hvidkær Marschner

Specialkonsulent

+ Se profil
Kathrine Johansen

Chefkonsulent

+ Se profil
Jacob Nørregård Rasmussen

Specialkonsulent

+ Se profil
Rasmus Vendelboe

Forskningsassistent

+ Se profil
Jonathan Lindahl

Specialkonsulent

+ Se profil
Karin Topsø Larsen

Seniorforsker

+ Se profil
Jesper Manniche

Seniorforsker

+ Se profil
Rikke Brandt Broegaard

Seniorforsker

+ Se profil
Jens Clausen

Chefkonsulent

+ Se profil
Anders Hedetoft

Chefkonsulent

+ Se profil
Vores kontorer
Bornholm
Bymarken 12 DK-3790 Hasle
Copenhagen
A. C. Meyers Vænge 15, 2450 København

CRT er etableret på Bornholm og har afdeling i København.
Med vores to afdelinger er vi tæt på udviklingen i både land og by.

Bornholms Forskningscenter, som det hed dengang, blev oprettet i oktober 1994.
I dag er vi CRT – Center for Regional- og Turismeforskning.

Formålet med centret var oprindeligt at sætte Bornholm på det danske forskningslandkort og bidrage til en positiv økonomisk udvikling af Bornholm. I januar 2001 ændrede Bornholms Forskningscenter navn til Center for Regional- og Turismeforskning. Samme år ændrede centret fokus fra et egentligt forskningsinstitut til overvejende projekt- og udviklingsarbejde.

Med regeringsskiftet i 2001 blev det besluttet at nedlægge en række råd, nævn og institutioner. CRT var med på den såkaldte “dødsliste”, som blev offentliggjort i januar 2002. En lang, sej kamp fra bestyrelsens side sikrede dog centrets overlevelse, og siden har CRT været en selvejende forsknings- og udviklingsinstitution med en årlig, finanslovssikret grundbevilling.

Siden 2007 har centeret desuden fra vores kontor i København udviklet og drevet Den Regionaløkonomiske Model.

Vores virkelighed

Vi lever i en tid præget af transformation af økonomi og samfund. Grøn omstilling, digitalisering, flyttemønstre, nye forbrugsformer, m.m. skaber både muligheder og udfordringer for vores lokalsamfund - i land og by.
CRT er sat i verden for at skabe et solidt vidensgrundlag om regional udvikling. Det hjælper vores samarbejdspartnere med at navigere i de transformationer, der kan skabes globalt, men som påvirker forskelligt regionalt og lokalt.

Som videnscenter er vi politisk uafhængige. Vi er drevet af at sikre, at offentlige såvel som private aktører har den nødvendige viden til at forstå regionale udvikling. Derfor leverer vi forskning, data og analyser, der belyser, hvordan initiativer kan påvirke et geografisk område og dermed livet for de mennesker, der bor der.

Vores Afsæt

Forudsætningen for CRT som en selvejende forsknings- og udviklingsinstitution  er en årlig, finanslovssikret grundbevilling, samt en række langvarige datasamarbejder omkring Den Regionaløkonomiske Model.

Det skaber rammerne for formålsparagrafferne
1. at udføre forsknings- og udviklingsarbejde på områder, hvor Center for Regional- og Turismeforskning har eller kan få en selvstændig national placering og international gennemslagskraft.
2. at drive forskningsbaseret udviklingsvirksomhed, der kan fremme turismen og regional udvikling

Hvad vi står for

Mission

CRT er partneren for alle, der ønsker indblik i stedsudvikling og regional transformation.

Vision

Vores indsats skal gavne en balanceret udvikling af det regionale og lokale Danmark

Værdigrundlag

I en tid med stor omstilling er det vigtigt at undersøge og kvalificere, hvordan forandringer og særlige initiativer kan påvirke lokalsamfund og borgernes liv forskelligt.

CRT er videnspartneren for alle, der ønsker indblik i stedsudvikling og regional transformation

Vi er et specialiseret ekspertteam med modelværktøjer, der kan belyse den regionale udvikling.
Hos CRT har vi forsket i regional udvikling i mere end 30 år, og vores team repræsenterer en lang række specialiserede kompetencer, der giver os mulighed for at belyse den regionale udvikling fra forskellige indgangsvinkler.
Men det er i partnerskaber, at vi er bedst.
Vi prioriterer derfor netværk og samarbejde højt.

Vores unikke erfaring på området understøttes af vores omfattende adgang til data.
Vi har gennem partnerskaber blandt andet udviklet Den Regionaløkonomiske Model, som er den eneste samfundsøkonomiske model i Danmark, der fremskriver den nationale økonomiske aktivitet på kommunalt/regionalt niveau.
Med modellen kan vi blandt andet beregne konsekvenser eller scenarier for, hvordan økonomiske tiltag og politiske indgreb påvirker samfundsøkonomien nationalt, regionalt og kommunalt.

Bestyrelsen

Center for Regional- og Turismeforskning ledes af en bestyrelse bestående af otte medlemmer, hvoraf de syv udpeges af Bornholms Regionskommune. Heraf indstilles et medlem af bestyrelsen for Erhvervshus Hovedstadens filial på Bornholm og fire medlemmer på baggrund af deres faglige kompetencer og forskningsmæssige relevans for centrets virksomhed. Centrets medarbejdere udpeger desuden en repræsentant til bestyrelsen.
Bornholms Regionskommune har derudover en observatørpost i bestyrelsen.