Socioøkonomisk analyse

Energi-investeringer har potentiale for at igangsætte befolkningsøgning i udkantsdanmark

Beregninger på hvad der lokalt i de enkelte kommuner, økonomisk og beskæftigelsesmæssigt, kan komme ud af massive energi-investeringer i Danmark er ikke tidligere undersøgt. Derfor har CRT gennem erhvervsfremmeprojektet ’Nationalt Center for Grøn Energi’ og udviklingen af Energiø Bornholm lavet en socioøkonomisk analyse med fokus på netop at vise, hvordan udviklingen kan hjælpe til med at komme tæt på Bornholms lokalpolitiske mål om at nå op på 42.000 indbyggere. CRT har i den forbindelse lavet beregninger på følgende tre scenarier:

Scenarie 1: Bornholm vælges kun som servicehavn

Scenarie 2: Bornholm vælges som service- og installationshavn

Scenarie 3: Som scenarie 2 men herudover opføres et PtX-anlæg til produktion af brint

De væsenligstepointer

Resultaterne fra CRT viser, at den samlede effekt er mindst, hvis Bornholm kun bliver servicehavn, og størst hvis der også etableres et såkaldt PtX-anlæg på op mod 3 GW. Lykkes det sidste, kan situationen samlet øge Bornholms befolkning med ca. 1000 indbyggere.

Et PtX-anlæg kræver dog opsætning af flere havvindmøller ud over energiøens planlagte havvindmøller, op til 3 GW. Hvis også dette gennemføres, kan det betyde yderligere 590 tilflyttere, og dermed en samlet tilflytning på lidt over 1600 personer.

CRT vurderer, at der er gode chancer for, at Bornholm i forbindelse med udviklingen af Energiø Bornholm kan komme tæt på at opfylde det lokalpolitiske mål om at nå 42.000 indbyggere på Bornholm fra de i dag godt 40.000 indbyggere.

Opfyldelsen forudsætter, at energiø-udviklingen følger CRT’s Scenarie 3, hvilket ud over energiøens planlagte havvindmølleparker og transformatorstation på Bornholm inkluderer etablering af et PtX-anlæg på Bornholm.

Etablering af et PtX-anlæg kræver desuden, at der opstilles flere offshore havvindmølleparker nær Bornholm ud over Energiøens planlagte havvindmølleparker. CRT vurderer, at dette kan være med til at åbne op for yderligere beskæftigelse og dermed ultimativt flere tilflyttere til Bornholm.

Vækstteamets vision for et lokalt erhvervsfyrtårn

Bornholm skal blive Østersøens fyrtårn for udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller. Gennem etablering af en af verdens første energiøer og en videreudvikling af test- og udviklingsmiljøet vil erhvervsfyrtårnet levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark såvel som i resten af Europa og have væsentlige erhvervspotentialer for Bornholm.

Anbefalinger

1. CRT anbefaler, at muligheden for at etablere et PtX-anlæg på Bornholm undersøges yderligere, ikke mindst i forbindelse med en mulig grøn erhvervsparkudvikling på Bornholm og som en del af den samlede energiudvikling.
2. Energiudviklingen kræver større fokus på og beslutning om at sikre lokale uddannelser og boliger, som begge er vigtige lokale forudsætninger for realiseringen af den kommende udvikling på Bornholm, og dermed også målet om at nå de 42.000 indbyggere på Bornholm. CRT vurderer dette som en meget vigtig lokal prioritering i de kommende år.
3. Lignende økonomiske og beskæftigelsesmæssige effekter i forbindelse med energiinvesteringer i lokalområder i Danmark bør ifølge CRT følges og undersøges i de kommende år for at opsamle viden og dermed skabe bedre rammer for lignende udviklingsprocesser, både nationalt og lokalt.

Mere om undersøgelsen

CRT's scenarieberegninger peger på effekter, som kan få positive, varige effekter på Bornholm i de kommende år. Ved effekter menes specifikt lokale, direkte beskæftigelsesmæssige og skattemæssige effekter, som via scenarieanalyser er blevet undersøgt med det formål at vurdere, hvilket scenarie, der kommer tættest på Bornholms lokalpolitiske mål om at nå op på 42.000 indbyggere i de kommende år.

CRT's analyser viser, at den samlede effekt er mindst, hvis Bornholm kun bliver servicehavn for energien, og størst hvis der også etableres et PtX-anlæg, dvs. situationen i Scenarie 3. Omkring halvdelen af de beregnede antal nye job og den befolkningstilvækst, som Energiø Bornholm kan medføre, vil dog kun komme, hvis der etableres en PtX-produktion (baseret på et 3GW PtX-anlæg med produktion af brint), som foreslået i Scenarie 3 i CRT’s analyse.

Hertil kommer, at der med et PtX-anlæg genereres nye stedbundne råstoffer som overskudsvarme, som kan tiltrække nye virksomheder, der kan bruge overskudsvarmen i deres egen produktion. Disse afledte socioøkonomiske effekter er ikke indregnet i CRT’s beregninger og skal derfor lægges oveni analysens præsenterede tal.

Det er vigtigt at påpege, at etablering af det beregnede PtX-anlæg er afhængigt af, at der opstilles yderligere havvindkraft uden for Bornholm ud over energiens planlagte havvindmølleparker. Oprindeligt var der tale om at realisere dette gennem planer om at gennemføre åben-dør projekter, med Copenhagen Offshore Partners som projektejer. Men med Regeringens beslutning i juni 2023 om at droppe åben-dør ordningen er dette ikke længere en mulighed. Yderligere havvindkraft uden for Bornholm kan dog fortsat komme i spil, i så fald gennem almindelige udbud af havvindmølleparker.

Med erfaringerne fra Energiø-beregningerne er et forsigtigt skøn fra CRT, at den udvikling, analysen Scenarie 3 lægger op til, kan indebære yderligere 590 tilflyttere til Bornholm. Der bliver dermed tale om en samlet tilflytning på lidt over 1600 personer, hvis både energiens indhold og det kommende PtX-anlæg og øget havvindkapacitet i tilknytning til dette anlæg realiseres.

Rapportens indhold er relevant for andre udkantsområder i Danmark, som står overfor lignende energi-investeringer i de kommende år.

Analyserapporten indgår som en del af afrapporteringen i projektet 'Nationalt Center for Grøn Energi' (NCfGE), som er et udviklingsprojekt bevilget af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og aktivt i 2022-2023. 'Nationalt Center for Grøn Energi'-projektet har haft til formål:

"at skabe et miljø for innovation, test og demonstration af grøn energi og teknologi på Bornholm gennem samspil mellem lokale virksomheder og offentlige aktører, samt eksterne energiaktører, teknologileverandører, universiteter, o.a."

Links

Forfattere til rapporten: Chefkonsulent Anders Hedetoft, Forsker Andreas Skriver Hansen,Videnskabeling assistent Josias Lindahl, Specialkonsulent Jacob Nørregård Rasmussen ogSpecialkonsulent Gitte Hvidkær Marschner, alle CRT.