Deltidsbeboelse i landkommuner

Forskning
Mobilitet
Stedsudvikling
Stedsudvikling & -omstilling
Translokale
Tourism

Projektet adresserer den stigende deltidsbeboelse i danske landdistrikter og de specifikke planlægningsmæssige udfordringer, det medfører for landkommuner. I takt med, at flere helårshuse anvendes på deltid – ofte uden for traditionelle sommerhusområder – opstår nye spørgsmål om boligbrug, lokal udvikling og kommunal regulering.

Projektet bygger videre på resultaterne fra forskningsprojektet “Bopælspligt som planlægningsværktøj i landdistrikterne: En fugl på taget eller en gøgeunge i reden?”, som har vist, at der er betydelige forskelle mellem kommunernes behov for og praksis i forhold til regulering af bopælspligt og deltidsbeboelse.

Det aktuelle forsøgsprojekt er udviklet som et praksisrettet opfølgende initiativ. Formålet er at give kommunerne indsigt i, hvordan deltidsbeboelse reguleres og håndteres i andre landkommuner – herunder brugen af fleksboligordningen og andre bopælsregulerende redskaber. Projektet skal bidrage til at styrke videndeling og refleksion på tværs af kommuner og understøtte udviklingen af lokale tilgange, der tager højde for forskellige kontekster og behov.

Projektet sigter også mod at kvalificere og nuancere debatten om deltidsbeboelse og kommunernes muligheder for at agere i en virkelighed præget af forskelligartede interesser og behov for udvikling af boligmassen og mobiliteten til og fra landkommuner.  

Projektet indgår i en flerårig forskningsindsats med fokus på stedsudvikling i et translokalt perspektiv og søger at udvikle ny viden om boligformer, bosætningsmønstre og planlægning i landdistrikter.

Eksperterne bag

Rikke Brandt Broegaard

Senior researcher

+ See Profile
Anders Hedetoft

Chief Consultant

+ See Profile

Partnerships