Klima

Klimamodulet benyttes til at vurdere økonomiens påvirkning på klimaet. Det bruges af VisitDenmark til at overvåge og følge turismens klimaaftryk, både for destinationerne og hele landet.

Hvad er klimamodulet?

Klimamodulet kan bruges til at beregne, hvor meget CO2e der udledes som følge af en givet lokal økonomisk aktivitet. Det kan for eksempel være som følge af turisternes eller borgernes forbrug i en bestemt kommune eller region. Dette omfatter både CO2e-udledning fra dansk produktion samt fra produktionen af de importerede varer og ydelser, hvilket gør det muligt at beregne CO2e-udledningerne langs hele værdikæden.

Klimamodulet fungerer som et modul til SAM-K/LINE ved at koble fysiske klimadata sammen med den regionaløkonomiske model SAM-K/LINE. Det blev udviklet som en del af et projekt for VisitDenmark for at kvantificere turismens klimaaftryk for destinationerne og hele landet. Selvom modulet oprindeligt blev udviklet med fokus på turismen, kan det også anvendes til anden økonomisk aktivitet. For eksempel har CRT foretaget beregninger af borgernes forbrugsbaserede CO2e-udledninger for Københavns Kommune.

Hvorfor klimamodulet?

Klimamodulet er relevant, hvis man ønsker at vurdere, hvor meget CO2e der udledes som følge af lokal økonomisk aktivitet. Det kan være som følge af en eksisterende økonomisk aktivitet eller ved en ændring i den økonomiske aktivitet. Alle data, der bruges, er konsistente med offentliggjorte officielle statistikker (for eksempel hos Danmarks Statistik), hvilket betyder, at beregningerne via klimamodulet kan sammenlignes med offentliggjorte statistikker og beregninger.

Klimamodulet er et unikt værktøj

Der er flere årsager til, at klimamodulet koblet med SAM-K/LINE er unikt, både i dansk og international kontekst: 

  • Kombinationen af fysiske klimadata med en detaljeret regionaløkonomisk model muliggør, at der kan beregnes CO2e-udledninger som følge af lokal økonomisk aktivitet.
  • Detaljeringsgraden er høj, så effekten kan evalueres for en detaljeret økonomisk aktivitet,
  • Klimamodulet dækker hele økonomien og alle kommunerne i landet.
  • Alle data, der bruges, er konsistente med officielle offentliggjorte statistikker, hvilket sikrer sammenlignelighed og styrker modulets validitet og anvendelighed.
  • SAM-K/LINE som model er i 2019 anerkendt af et international Scientific Evaluation Board bestående af professorer inden for økonomiske modeller m.v.

Fakta

  • SAM-K/LINE er den regionale pendant til ADAM og er et værktøj til regionaløkonomiske analyser og prognoser 
  • Modellen dækker de 5 regioner, 19 destinationer og 98 kommuner med en fremskrivningshorisont frem til 2040 
  • Modellen trækker på en lang række nationale registre
  • Klimamodulet er blevet præsenteret på FN-konferencer og OECD-workshops i forbindelse med beregningerne af turismens klimaaftryk, som inspiration for andre lande
  • SAM-K/LINE er i 2019 anerkendt af et international Scientific Evaluation Board. Boardet konkluderede, at modellen er ”state-of-the-art” 
  • Klimamodulet og SAM-K/LINE driftes og vedligeholdes af Center for Regional- og Turismeforskning 

Væsentlige features i klimamodulet

  • Mulighed for at beregne, hvor meget CO2e der udledes som følge af en lokal økonomisk aktivitet.
  • Inkluderer både CO2e-udledninger fra den danske produktion og fra produktionen af de varer og ydelser, der importeres.
  • Mulighed for at se, hvor stor en del af CO2e-udledninger der sker inden for dansk territorium og som derfor er en del af Danmarks internationale klimaforpligtelser.
  • Bruges af VisitDenmark til at kvantificere klimaaftrykket fra turismen i Danmark på destinationsniveau og for hele landet.

Hvilke data anvendes i klimamodulet?

Modulet anvender klimarelateret data, som kombineres med de mikro- og makrodata, som benyttes i SAM-K/LINE. 

For eksempel: 

Klima:
  • Udledninger af drivhusgasser fra dansk aktivitet: Emissionsregnskab fra Danmarks Statistik, der viser udledninger af drivhusgasser fra dansk økonomisk aktivitet. Regnskabet er opdelt efter brancher, emissionstyper og energivarer
  • Udledninger af drivhusgasser fra importen: Udledninger af drivhusgasser forbundet med produktionen af varer og ydelser, der importeres til Danmark. Data er fra EXIOBASE, som bearbejdes og leveres af Danmarks Statistik
  • DCE’s emissionsopgørelse: Benyttes til at inkludere udledninger fra kulstofdepotændringer i dyrkede arealer og græsarealer samt til at bestemme, hvor stor en del af udledningerne som er en del af Danmarks internationale klimaforpligtelser

Mikrodata:
  • Befolkning: Der benyttes bl.a. registret BEF til at indlæse data i modelversionen om befolkningens bopælskommune, køn, alder med mere. 
  • Uddannelse: Registret UDDA bruges til at tilføje detaljerede oplysninger om uddannelsesniveau.
  • Beskæftigelse: Registrene RAS, AMR og BFL benyttes til at give et detaljeret indblik i beskæftigelsen fordelt på bopælskommune og arbejdsstedskommune for både lønmodtagere og selvstændige.
  • Indkomst og forbrug: Der benyttes registerbaserede indkomstdata fra registeret IND. Dette kombineres med beregnede forbrugsandele fra Forbrugsundersøgelsen til at estimere husholdningernes forbrugsudgifter på kommunalt niveau.
Makrodata:
  • Nationalregnskabsdata: Der anvendes de såkaldte Tilgang- og Anvendelses-tabeller (TA), som er de mest detaljerede nationalregnskabsdata og er essentielle for at forstå de økonomiske sammenhænge i dansk økonomi.  Desuden anvendes Kommunalt Regionalt Nationalregnskabsdata (KRNR) fra Danmarks Statistik, hvilket er afgørende for at kunne kommunalfordele Nationalregnskabet.
  • ADAM-fremskrivning: Da TA-data først bliver udgivet i forbindelse med det endelige nationalregnskab, som er ca. 2,5 år efter udløbet af referenceåret, skal TA-data fremskrives. Her bruges bl.a. ADAM-fremskrivningsdata. 

Modelversionen opdateres og udvides løbende.

Vil du vide mere om klimamodulet?
CRTs eksperter

At CRT, we have been researching regional development for more than 30 years, and our team represents a wide range of specialized competencies.