Folkemødet 2019

CRT afholder to arrangementer i regi af Turismeforskere i Danmark (TiD) og deltager desuden i andres arrangementer. Sæt kryds i kalenderen og kom gerne forbi og hils på.

Vækst i landdistrikterne – hvad er visionerne?

En bæredygtig fremtid for landsbyerne handler bl.a. om måderne vi bor på, og måderne vi organiserer os på. Hvordan kan nye eller etablerede fællesskaber bidrage til, at landsbyerne fortsat er attraktive steder at bo?

Deltager fra CRT: Rikke Brandt Broegaard

En bæredygtig fremtid for landsbyerne handler bl.a. om måderne vi bor på, og måderne vi organiserer os på. Hvordan kan nye eller etablerede fællesskaber bidrage til, at landsbyerne fortsat er attraktive steder at bo? Hvordan fastholder vi de ældres netværk i landdistrikterne? Hvem er ressourcerne i landdistrikterne? Er det også turister og er-hvervsliv? Hvilke netværk og fællesskaber kan man trække på i landdistrikterne? Hvordan arbejder vi med klima og bæredygtighed i landdistrikterne?

Torsdag d. 13. juni kl. 15.45-16.45
Arrangør: Slagelse Kommune
Sted: A6 – Landdistrikternes Telt

Verdensmålsminigolf

Hvert af de 17 huller på minigolfbanen repræsentere et verdensmål, som to eksperter vil diskutere.

Deltager fra CRT: Rikke Brandt Broegaard

Verdensmåls-minigolf Torsdag kl. 16:30: Vi mødes ved Verdensmålsteltet A1 og går i samlet flok til Sandvig Minigolf. Kl. 17:00-18:00: legene finder sted. Verdensmålsteltet A1 og Sandvig Minigolf nord for Danchells Anlæg Kom og hep, når Copenhagen Business School arrangerer Verdensmåls-minigolf! Vi spiller 17 huller – ét for hvert af de 17 Verdensmål. Vi har inviteret kendisser, politikere, NGO-ambassadører og erhvervsledere til at dyste sammen med forskere og studerende – med debat imens. Verdensmålene er i fokus, og ’sportskommentator’ Sofie Østergaard følger løbende med i, hvad der sker på banen. Kom og hep på hole in one, birdies og en bedre verden! Rektor ved CBS, Nikolaj Malchow Møller, er vært ved hul 18 sammen med Gregor Halff, uddannelsesdekan, og forskere fra CBS. Arrangør: CBS med forskningsplatformen Diversity and Difference i samarbejde med Sandvig Minigolf, KVINFO og Institut for Menneskerettigheder.

Torsdag d. 13. juni kl. 16.30-18.00
Arrangør: CBS, Kvinfo og Institut for Menneskerettigheder
Sted: A1 – Verdensmålenes Plads

Bæredygtige turismedestinationer – er det varm luft?

En debat om bæredygtig destinationsudvikling. Hvad efterspørger fremtidens forbrugere?

Deltager fra CRT: Jesper Manniche

Bæredygtighed er på alles læber, men gælder det også, når man holder ferie? Hotelbranchen har i mange år haft fokus på miljøvenlige og bæredygtige tiltag bl.a. med Green Key mærkningsordningen. Inden for flybranchen slår flere flyselskaber sig op på CO2 neutrale flyvninger. Men hvad skal der til, før en destination kan kalde sig for bæredygtig? Og er det overhovedet noget, der interesserer turisten? Kom og snak med, når vi bliver klogere på, hvad der skal til for at blive en bæredygtig destination.

Fredag d. 14. juni kl. 15.00-16.00
Arrangør: Destination Bornholm
Sted: E3 – Debat og Ømad

Lokal vækst – fis i en hornlygte eller vejen frem for Danmark?

Har din kommune, din egn, eller dit sted en fortælling om erhvervsliv, vækst og udvikling? Er det en god fortælling? Betyder den noget? Vokser den? Skaber den opbakning og handling? Sætter den retning?

Deltagere fra CRT: Anders Hedetoft

Har din kommune/dit sted en fortælling om erhvervsliv, vækst og udvikling? Er det en god fortælling? Betyder den noget? Vokser den? Skaber den opbakning og handling? Lokalt erhvervsklima er infrastruktur, kommunal sagsbehandling, uddannelse, vejledning til iværksættere og små virksomheder, turistdestination m.v. Det er vigtigt, og det skal strømlines og sikres. Men det er ikke det vigtigste. Vi skal blive bedre til at samles i større eller mindre geografisk afgrænsede erhvervsfællesskaber, med private, offentlige og folkelige aktører, der sammen skaber ny dynamik og udvikling. I Danmark har vi unikke evner og erfaringer i at arbejde i teams og fællesskaber, som vi skal bruge endnu mere på erhvervsområdet. Dét er der mange indikationer på både fra forskning og praksis. Hvordan skaber vi fundament for og fortællingen om erhvervsfællesskaber? Hvordan sætter vi konkret handling bag ordene? Hvordan forhindrer vi, at fællesskabet bliver for småt og for lokalt?

Lørdag d. 15. juni kl. 14.30-15.30
Arrangør: CRT og Eskild Hansen Strategibureau
Sted: A6 – Landdistrikternes Telt

Feriesteder, du gerne vil hjem til

Hvad betyder tilvalgsbeboeres engagement for udvikling i attraktive lokalsamfund – på godt og ondt?

Deltagere fra CRT: Karin Topsø Larsen, Lene Havtorn Larsen og Rikke Brandt Broegaard

Vi elsker vores feriesteder, og vi knytter gerne bånd til dem. Da mange feriesteder ligger uden for de store byer, kan sådanne tilknytninger skabe nye udviklingsmulighed – men også øge uligheden. Vi bor kun ét sted, men vi lever flere steder, når vi engagerer os lokalt. Flere tilvalgsbeboere bliver meget synlige i lokalområdet gennem deres engagement. De bruger kræfter i lokale projekter, lokal forretningsudvikling, havneprojekter, landsbyudvikling, kulturevents og meget mere. Mange lokale projekter ville ikke kunne løftes på samme måde uden deres indsats. Men hvordan bliver et sted påvirket af at have mange tilvalgsbeboere, og hvad er bagsiden af medaljen? Samtalesalon med forskere, lokale udviklingsaktører; tilvalgsbeboere og investorer og turismeaktører. Afsluttes med helt åben debat.

Lørdag d. 15. juni kl. 14.30-15.15
Arrangør: TiD (CRT)
Sted: E10 – Turismeministeriet

25 års turismeforskning på Bornholm

Hør om turismeforskning, turismen på Bornholm før og nu samt cirkulær turisme som trend.

Deltagere fra CRT: Lene Feldthus Andersen, Karin Topsø Larsen og Julie Bennedbæk

Kom med bag kulisserne, når RUC og Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) fortæller, hvordan de forsker i turisme, og hvilke parametre de vurderer turismens betydning på. Kom med dit input til, hvad turismeforskningen bør undersøge. Vi fejrer, at det er 25 år siden, at Center for Regional- og Turismeforskning blev stiftet og samme år lavede sin første opgørelse over turismens økonomiske betydning for Bornholm. Rapporten støver vi af, og så ser vi nærmere på, hvad der er sket med turismen på Bornholm siden da. Endeligt tager vi et kig på CRT’s nyeste forskning, der forsøger at besvare spørgsmålet: Hvordan kan turismen blive mere cirkulær? CRT har udviklet og driver en regionaløkonomisk model, der hvert år bruges af bl.a. VisitDenmark til at opgøre turismens økonomiske betydning for Danmark. CRT laver også et lokalregnskab særligt for Bornholm.

Lørdag d. 15. juni kl. 16.30-17.15
Arrangør: TiD (CRT)
Sted: E10 – Turismeministeriet

Turismens betydning for Bornholm

Få fakta om turismens betydning for Bornholm i indtjening. Hør, hvad turisterne oplever på Bornholm.

Deltagere fra CRT: Carl Henrik Marcussen og Lene Feldthus Andersen

Få svar på turisme-sektorens betydning for Bornholm. Hvor mange turisterne kommer der årligt? Hvor længe er de på Øen? Hvad forbruger de af økonomi, mens de er her? Hvor mange beskæftigede har vi i sektoren? Hvordan smitter det af på øens strukturer? Hvor bor turisterne henne, og hvem er det, som investerer i faciliteterne? Kan det betale sig at købe sommerhus med henblik på udlejning til turister? Hvor kommer turisterne fra? Hvad besøger de af seværdigheder? Hvis de kommer igen-igen, hvad er så det, der trækker? Hvad er vi tvunget til at udvikle i branchen, for at turisterne ikke vælger Bornholm fra? Vidste du at Bornholm for mange år siden lå nede i Middelhavet? Er vi med klimaforandringer på vej derned igen? Kom og hør, om eller hvordan vi kan udvikle Bornholm med sandstrande, palmer, turismens gøgl, som vi kender det som turist i Middelhavslandene.

Søndag d. 16. juni kl. 10.00-11.00
Arrangør: Rotary Danmark
Sted: C31 – Rotary Danmark